Mega verlengblok repareren

3D Scanning - Fusion 360 Design - 3D Printing

Al heel lang maak ik gebruik van een mega groot verlengblok dat ik ooit heb gekregen nadat het overbodig was geworden in een server ruimte. Het verlengblok heeft niet minder dan 17 stopcontacten en is bedraad op een manier dat het 24 Ampere zou mogen distribueren, al wil je dat natuurlijk echt niet doen in een huis waar alle groepen zijn beveiligd met 16 Ampere automaten.

Doordat er iets op gevallen was, was een van de plastic kapjes van een stopcontact afgebroken. Hierdoor was het verlengblok natuurlijk gevaarlijk geworden. Je kon zonder veel moeite rechtstreeks bij de aansluitingen met 230 Volt komen, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Door een oud kapje dat nog wel heel was eruit te halen, te scannen met een 3D scanner en vervolgens als basis te gebruiken in Fusion 360, kon ik gemakkelijk een nieuwe plastic insert maken voor mijn stopcontact, een die zelfs veelzijdiger is dan de originele kapjes.

En… Voor de technici onder ons: Ik heb na het printen het stopcontact getest met een load van 15,8 Ampere voor een duur van 20 minuten om te kijken of de aansluiting heet zou worden, en het geprinte plastic zou beschadigen, en dat is niet gebeurd. Het werd er niet eens warm. Een TUV keurmerk zal het verlengblok niet meer krijgen, maar voor mijn hobbykamer is het weer veilig genoeg.

Gebruikte apparatuur

  • Creality Scan Ferret 3D scanner
  • Fusion 360
  • Bambu Studio
  • Bambu Lap P1S 3D Printer met PLA filament
  • Basis gereedschap

Veiligheid overdenkingen

Begin niet een een dergelijk project als je jezelf niet gekwalificeerd genoeg vindt om te werken met de spanning die uit het stopcontact komt.
Het maken van fouten tijdens het werken aande spanning elementen in je huis, kan DODELIJK zijn. Doe dit alleen als je weet wat je doet.
Uiteraard werk je nooit aan een verlengblok met de stroom op het blok.